Az idén 10 éves Junibor egyesület 2018. december 3-án Egerben tartotta évzáró közgyűlését. A találkozón a tagság túlnyomó része aktívan képviselte magát, a borászok az egyesület jövőbeni céljainak megvitatásán túl kiválasztották a Zöldszüreten megismert fiatal borászok új generációját is.

 

A résztvevő Juniborászok egy nappal a hivatalos közgyűlés időpontja előtt, december 2.-án vasárnap találkoztak Eger belvárosában. Kevesen tudják, hogy a Junibort ebben a gyönyörű, történelmi városban alapították 10 évvel ezelőtt. Ehhez mérten a közösség aktivitása is kiemelkedő volt. Az évforduló kapcsán a tagság szinte teljes egésze részt vett az eseményen.

Az egri borászok már a megbeszélt helyszínen várták a látogatókat, majd Fehér Zsomborral, a Kerekes Band frontemberével kiegészülve mutatták be sorban a város főbb nevezetességeit. Eger városánál talán csak a borai szebbek. A városnéző túra végén a vendégek a kortárs és modern, egyben úttörőnek számító Gál Tibor pincészetnél pihentek meg. A jó hangulatban telt vacsora mellé a pincészet kiváló borait kóstolhatták meg a vendégek. Az este során természetesen szakmai témák is előkerültek, ezzel készítve elő a terepet a közgyűlésre.

Az egyesület másnap reggel tartotta meg évzáró közgyűlését a Bolyki-völgyben. A különböző témák megvitatásán túl a borászok kiválasztották a Zöldszüreten megismert jelentkezők közül azokat, akiket mind szakmai, mind emberi tekintetben is alkalmasnak tartottak a tagságra. Az esemény kezdetén Gál Zsombor és Gál Péter tartott beszámolót az Agrárminisztérium és az MTÜ eredetvédelmi szándékairól. A téma jelenleg sok Juniborászt foglalkoztat, borvidéki és egyesületi szinten is folyamatosan történnek változások. A Junibor jelenleg is azon dolgozik, hogy a tagság egészére nézve létrehozzon egy tartósan fenntartható eredetvédelmi rendszert. A közgyűlésen a DiVino képviselője is részt vett, az egyesület szakmai partnereként közös gondolatok alapján határoztak meg a terveket, és a jövőben induló szakmai projekteket.

Az új tagokról való szavazást egy beszélgetés előzte meg. Idén Hernyák Tomi Etyeki birtokán rendezték meg a Zöldszüretet, mely esemény jelenlegi formájában több időt engedett az aspiránsok megismerésére. A Gál Tibor elnök által vezetett Junibor egyesület éppen ezért szigorú és kritikus szakmai döntések alapján választotta ki az új tagokat. Ahhoz, hogy egy aspiráns bekerülhessen az egyesületbe, a jelenlévő tagok kétharmadának a szavazatát kellett megkapnia. Idén ez két ifjú borásznak sikerült.

2018-ban a Junibor egyesület 2 új taggal bővült:

Rókusfaly Palkó-Etyek

Ruppert Márton-Balatonfüred, Tagyon

Jövőre a Junibor Ausztriába, Stájerországba utazik egy közös szakmai kirándulásra, immár az új tagokkal kiegészülve. Izgalmakkal teli kirándulásnak ígérkezik!