Stájerországban járt a Junibor!

Stájerországi szakmai tanulmányúttal indította az évet a Junibor! Az osztrák borvidéket, melyet ismeretszerzés és felfedezés céljából látogatott meg az egyesület, délről a Mediterráneum, északról pedig az Alpok határolja. Steiermark, ahogy az osztrákok nevezik rendkívül különleges borvidéknek számít, hiszen elhelyezkedése folytán egyszerre van rá hatással két ellentétes klimatikus zóna. A délről érkező meleg légáramlatok, a hegyekből áramló hideg levegővel találkoznak, a borvidéken gyakoriak a kiadós esőzések. Meredek lejtők és dombok ameddig csak a szem ellát. Errefelé a szőlőtermesztés a körülmények miatt rendkívül munkaigényes tevékenységnek számít. A szőlősgazdák az adottságoknak köszönhetően azonban, ha kemény munka árán is, a termőhelyet teljes mértékben tükröző elegáns borokat készítenek.

Stájerország tartományban 3 különálló borrégió található. Südsteirermark, Weststeiermark, és Vulkanland Steiermark 2018-tól kezdve önálló DAC-nak (Districtus Austriae Controllatus) számítanak. Az eredetvédelmi rendszer, hasonlóan más európai országokéhoz szabályozza és védi a borkészítés folyamatát az adott régióban.

A Junibor egyesület a fenti 3 borrégió közül Südsteirermark-ot és Vulkanland Steirermark-ot látogatta meg a 3 napos túra során.

Léteznek régiók, ahol magasabb alkohollal erőteljesebb borokat adnak, azonban kevés olyan elegáns bor készül a világon, melyek ilyen tisztán tudják visszaadni a termőhely sajátosságait, mint az itt kóstolt borok. A két borvidéken összesen 5 különböző talajtípus található meg. Homok, mészkő, márga és pala esetenként üledékes és vulkáni kőzettel egészül ki. Lényegében kijelenthető, hogy szinte mindegyik dűlő egyedi talajkarakterrel rendelkezik. A természetesen és fenntartható módon művelt szőlők által a különböző talajtípusok érezhetően hatással vannak az elkészített bor stílusára. Minél több a homok a dűlő talajában, annál inkább aromás borokkal találkozhatunk. Az agyagtartalom pedig a bor koncentrációjára és testére van hatással. Érdekességnek számít, hogy a 300 és 600 tengerszint feletti magasságban található dombokon szinte kizárólag kézzel lehet szüretelni. A meredek dombok tájolásukat tekintve nyugati, keleti és déli fekvésűek, a növények a nap beesési szögének köszönhetően profitálnak az extra UV sugárzásból.

A fent említett hatásoknak köszönhetően a régió kiváló feltételeket teremt a fehér szőlőfajták termesztéséhez. Habsburg-Lotaringiai János főherceg által 1822-ben a régióba telepített Morillon-t (Chardonnay) és a Sauvignon Blanc-t tekinthetjük a két fő fajtának. Ezek mellett további szőlőfajtákkal találkozhatunk, mint a Pinot Blanc, Pinot Gris, Muscat blanc á petit grains, Traminer, Riesling, Welsehriesling.

A juniborászok 5 pincészetet látogatottak meg a túra során. Mindegyik a régiós csoportosulás, az úgynevezett STK csoport (Steirische Terroir and Klassik Weingüter) tagja. Az STK 12 családi tulajdonú, progresszív gondolkodású borászatot foglal magába, akik a régió legjobb területein művelnek szőlőt.

Weingut Tement:

A Südsteiermarkt-ban található családi borászat egy meredek domboldal tetején helyezkedik el, ahonnan kiválóan belátni a környező tájat. Közvetlen alatta terül el egyik leghíresebb dűlőjük a Zieregg, melyről a csúcsboruknak szánt szőlőt szüretelik. Pincéjüket a hegyoldalba, robbantással vájták ki. Megtalálható náluk Sauvignon Blanc, Olaszrizling, Muscat Blanc á Petit Grains, Fehérburgundi, Chardonnay és Tramini szőlőfajták.

Weingut Polz

A borászatot 1912-ben alapítotatta Erich és Walter Polz. Az azóta is családi pincészetként üzemelő borászat azóta több mint 100 hektárról szüretelt szőlőből készíti borait.

Weingut Gross

Az 1907-ben alapított pincészet egyik híres dűlőjük a Nussberg közelében épült fel. Ez a dűlő az egyik leghíresebb és legmeredekebb egész Stíriában. Boraikat egyszerre jellemzi frissesség és érett aromavilág.

Weingut Lackner Tinnacher

A borászatról az első feljegyzések 1770-ből származnak. Modern elnevezését Wilma Lackner és Franz Tinnacher házassága után kapta. 2013-óta teljesen átálltak az organikus gazdálkodásra. Boraikat elegáns savak és kifinomult aromák jellemzik.

Weingut Neumaister

A pincészet Straden városában, Vulkanland Steiermark borrégióban található. Klímája kissé eltér a régió többi zónájától. Itt a mediterrán és alpesi klímát pannon légáramlatok is kiegészítik. A pincészet 30 hektárról szüreteli és készíti a régióra jellemző borait.

Fotók: Kovács Zsófia